Η πλατφόρμα AI-on-Demand Platform (AIoD) αναπτύχθηκε σημαντικά, προσφέροντας νέες υπηρεσίες για την έρευνα και τη βιομηχανία μέσα σε ένα ενιαίο ψηφιακό οικοσύστημα: η εμβληματική αυτή πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) δημιουργήθηκε για να προσφέρει ένα κεντρικό, αξιόπιστο σημείο πρόσβασης σε σύγχρονα ευρωπαϊκά εργαλεία, δεδομένα και υπηρεσίες Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) για ερευνητές και επαγγελματίες της βιομηχανίας. Η πλατφόρμα AIoD λειτουργεί πλέον ως μία ενιαία πύλη που συγκεντρώνει πόρους από όλο το ευρωπαϊκό οικοσύστημα ΤΝ, κάνοντάς τους εύκολα προσβάσιμους και χρήσιμους για διαφορετικούς τύπους χρηστών, ανάλογα με τις ανάγκες τους. Η πλατφόρμα δημιουργήθηκε μέσα από τα έργα DeployAI και AI4Europe, με χρηματοδότηση της ΕΕ, και λειτουργεί ως ένα ενιαίο σημείο εξυπηρέτησης (one-stop shop) γεφυρώνοντας το χάσμα μεταξύ έρευνας και βιομηχανίας. Ταυτόχρονα, αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την ενίσχυση της καινοτομίας στην ΤΝ, την ενδυνάμωση της τεχνολογικής πρόοδος και την προώθηση ευρωπαϊκών αξιών, όπως αξιοπιστία, διαφάνεια και υπευθυνότητα.
Ένας κόμβος της έρευνας και της βιομηχανίας κάτω από το ευρωπαϊκό όραμα
Η AIoD προσφέρει δύο ξεχωριστές διαδρομές / πλευρές, για να καλύψει τις διαφορετικές ανάγκες των ερευνητών και των επιχειρήσεων στην Ευρώπη:
- Έρευνα: Η πλατφόρμα προσφέρει εργαλεία, δεδομένα και πόρους ΤΝ προάγοντας την αξιόπιστη και προηγμένη έρευνα σε όλη την Ευρώπη. Επίσης, συγκεντρώνει αποτελέσματα από έργα ΤΝ που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ, με στόχο την αξιοποίησή τους από ερευνητές και επιχειρήσεις, ενώ ενισχύει τη διεύρυνση μιας ευρωπαϊκής κοινότητας Τεχνητής Νοημοσύνης με προγραμματιστές, επιστήμονες και φορείς καινοτομίας.
- Βιομηχανία: Η πλατφόρμα προσφέρει έτοιμα εργαλεία και υπηρεσίες ΤΝ για την αγορά, μαζί με πρόσβαση σε υπολογιστικούς πόρους. Βοηθά επιχειρήσεις, νεοφυείς επιχειρήσεις (start-ups), μικρές/μεσαίες εταιρείες, καθώς και δημόσιους οργανισμούς να χρησιμοποιήσουν την ΤΝ σωστά και αποτελεσματικά, ώστε να αναπτυχθούν, να εκπαιδευτούν και να βελτιώσουν τις εφαρμογές ΤΝ που έχουν.
Με αυτόν τον τρόπο η έρευνα και η βιομηχανία έρχονται κοντά, ώστε το ευρωπαϊκό οικοσύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης να είναι όχι μόνο ανταγωνιστικό, αλλά και συνεργατικό, προσφέροντας χώρο για συνεργασίες μεταξύ διαφόρων τομέων, και επιταχύνοντας την επιστημονική πρόοδο και καινοτομία στη βιομηχανία.
Ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής ερευνητικής αριστείας
Η μία πλευρά της πλατφόρμας είναι σχεδιασμένη για ερευνητές και φορείς καινοτομίας και προσφέρει ένα σύγχρονο και φιλικό περιβάλλον, με πρόσβαση σε πάνω από 500.000 διαθέσιμα εργαλεία, σύνολα δεδομένων και πόρους ΤΝ διευκολύνοντας την ανάπτυξη εργαλείων σε διάφορες υποδομές. Λειτουργεί επίσης ως αποθετήριο για αποτελέσματα ερευνητικών έργων με δημόσια χρηματοδότηση εξασφαλίζοντας ότι τα δεδομένα και τα εργαλεία δεν χάνονται, αλλά επαναχρησιμοποιούνται, ενισχύοντας την κοινή βάση για την εξέλιξη της ευρωπαϊκής ΤΝ.
Αυτή η πλευρά, δίνει στους χρήστες ισχυρά εργαλεία για κάθε στάδιο ανάπτυξης Τεχνητής Νοημοσύνης. Ο Κατάλογος Μεταδεδομένων (Metadata Catalogue) επιτρέπει αναζητήσεις σε πολλές πηγές ταυτόχρονα, Κατάλογος ΤΝ (AI Catalogue) οργανώνει και κατηγοριοποιεί τους διαθέσιμους πόρους, και το Εργαστήριο Έρευνας και Καινοτομίας ΤΝ (RAIL) ενισχύει τη συνεργασία στην έρευνα. Το Εργαλείο ανάπτυξης ΤΝ AI Builder απλοποιεί σύνθετες διαδικασίες ανάπτυξης ΤΝ, ενώ η νέα υπηρεσία “Ιστορίες Επιτυχίας” (Success Stories) θα φέρνει τους χρήστες σε επαφή με ειδικούς, οι οποίοι θα τους προσφέρουν χρήσιμες εμπειρικές γνώσεις από πραγματικές εφαρμογές.
Η πλατφόρμα περιλαμβάνει και άλλα χρήσιμα εργαλεία, όπως το εργαλείο Χαρτογράφησης Οικοσυστήματος ΤΝ της ΕΕ (EU AI Ecosystem Mapping) για να ενισχύεται η συνεργασία, το Eurocore– ένα ευρωπαϊκό αποθετήριο για τη ρομποτική–και το RoboCompass, που βοηθά στην υπεύθυνη καινοτομία στον τομέα αυτό. Όλα τα εργαλεία είναι ενσωματωμένα στην πλατφόρμα και μπορεί ο χρήστης να τα χρησιμοποιήσει με μία μόνο σύνδεση (single sign-on).
Ο συντονιστής του έργου AI4Europe, που ανέπτυξε αυτή την πλευρά της πλατφόρμας, Barry O’Sullivan (UCC), δήλωσε: «Η νέα έκδοση της Πλατφόρμας AI–on–Demand ενισχύει την ικανότητά μας να παρέχουμε στους ευρωπαίους ερευνητές αξιόπιστα, προηγμένα εργαλεία ΤΝ. Αυτή η αναβάθμιση θα ενισχύσει τη συνεργασία και την καινοτομία, επιτρέποντας πιο αποτελεσματική έρευνα, ανάπτυξη και εφαρμογή της ΤΝ, με αντίκτυπο σε ολόκληρη την Ευρώπη.»
Ανάπτυξη-Εκπαίδευση-Λειτουργία: Η Πλατφόρμα AIoD βοηθά σε όλα τα στάδια δημιουργίας και χρήσης λύσεων ΤΝ
Η άλλη πλευρά της πλατφόρμας, που απευθύνεται σε επιχειρήσεις και δημόσιους οργανισμούς, δίνει στους χρήστες τα απαραίτητα εργαλεία για να αξιοποιήσουν την Τεχνητή Νοημοσύνη εύκολα και με ασφάλεια. Μειώνει τα τεχνικά εμπόδια, βοηθά στην κατανόηση των νομικών κανόνων και υποστηρίζει την ανάπτυξη αξιόπιστων λύσεων ΤΝ, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αξίες. Με αυτόν τον τρόπο, ενισχύεται η τεχνολογική ανεξαρτησία της Ευρώπης και μειώνεται η ανάγκη για εξάρτηση από μη ευρωπαϊκούς παρόχους.
Η AIoD βοηθά σε όλα τα στάδια της καινοτομίας στην Τεχνητή Νοημοσύνη –από την έρευνα και την ανάπτυξη, μέχρι την εφαρμογή στην πράξη:
- Ανάπτυξη: Προσφέρει ένα ουδέτερο περιβάλλον, χωρίς εξάρτηση από προμηθευτές, ώστε οι χρήστες να μπορούν να επιλέγουν την τεχνολογία που τους ταιριάζει και να δοκιμάζουν νέες εφαρμογές.
- Εκπαίδευση: Προσφέρει άμεση πρόσβαση σε πόρους της πρωτοβουλίας EuroHPC για εκπαίδευση μοντέλων ΤΝ υψηλών επιδόσεων.
- Λειτουργία: Προσφέρει ένα αξιόπιστο, ευρωπαϊκό χώρο για να φιλοξενούνται λύσεις Τεχνητής Νοημοσύνης, μαζί με μια αγορά υπηρεσιών και προϊόντων (eCommerce marketplace).
Η πλατφόρμα προσφέρει πολλές έτοιμες λύσεις για την αγορά. Η πλευρά που απευθύνεται στη βιομηχανία και τους δημόσιους οργανισμούς περιλαμβάνει μια σύγχρονη συλλογή εργαλείων για επιχειρήσεις. Μερικά από αυτά είναι:
- το Business Navigator που βοηθά τους χρήστες να βρουν και να συνδεθούν με ευρωπαϊκές start-ups, τεχνολογίες και υπηρεσίες ΤΝ,
- μια αγορά ανοιχτού κώδικα για υπηρεσίες και προϊόντα ΤΝ,
- το AI marketplace που δίνει επαγγελματικές ευκαιρίες στους προγραμματιστές ΤΝ σε όλη την Ευρώπη,
- εργαλεία ανάπτυξης ΤΝ με μικρή ανάγκη για προγραμματισμό όπως το AI-Builder και το AI-Runner,
- μία υπηρεσία εκπαίδευσης μοντέλων ΤΝ σε μεγάλη κλίμακα (HPC-as-a-Service),
- η πλατφόρμα Kubernetes για τη διαχείριση και ανάπτυξη εφαρμογών ΤΝ,
- καθώς και πρόσβαση σε ασφαλείς λύσεις Παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης (Generative AI) και μεγάλων γλωσσικών μοντέλων (Large Language Models).
Ο Joachim Köhler, συντονιστής του έργου DeployAI (Fraunhofer IAIS), που ανέπτυξε την πλευρά για τη βιομηχανία και τους δημόσιους οργανισμούς, δήλωσε: «Η Πλατφόρμα AI–on–Demand ενώνει όλη την ευρωπαϊκή ΤΝ, καλύπτοντας τις ανάγκες ερευνητών και επιχειρήσεων. Μέσα από το έργο DeployAI, προσφέρουμε έτοιμες λύσεις για την αγορά, πάντα με σεβασμό στις ευρωπαϊκές αξίες της διαφάνειας και της αξιοπιστίας. Και αυτό είναι μόνο η αρχή για μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή υποδομή Τεχνητής Νοημοσύνης.»
Υπόβαθρο και χρηματοδότηση
Η AIoD αναπτύσσεται με τη βοήθεια δύο έργων που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω των προγραμμάτων Horizon Europe και Digital Europe. Το πρώτο έργο, AI4Europe, με προϋπολογισμό 9 εκατομμύρια ευρώ και συντονιστή το Πανεπιστήμιο του Cork, απαρτίζεται από 24 εταίρους και στοχεύει στη βελτίωση της πλατφόρμας για ερευνητές, ακαδημαϊκούς, φορείς καινοτομίας και μικρές/μεσαίες επιχειρήσεις. Ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2022 και θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2025. Το δεύτερο έργο, DeployAI, με προϋπολογισμό 28 εκατομμύρια ευρώ και συντονιστή το Fraunhofer IAIS, απαρτίζεται από 28 εταίρους από 13 χώρες και διαρκεί από τον Ιανουάριο 2024 έως τον Δεκέμβριο 2027.
Περισσότερες πληροφορίες για την Πλατφόρμα AI–on–Demand μπορείτε να βρείτε εδώ: www.aiodp.eu


