Δημιουργία κοινωνικού αντίκτυπου

Η κοινότητα του ICCS αποτελεί πηγή ερευνητικής αριστείας και δεξαμενή τεχνολογικών έργων έντασης γνώσης που μπορούν να μετατραπούν σε επιχειρηματικές πρωτοβουλίες υψηλής προστιθέμενης αξίας είτε με τη δημιουργία αυτόνομων νεοφυών επιχειρήσεων είτε με την προώθηση της επιχειρηματικής ανάπτυξης στο πλαίσιο υφιστάμενων επιχειρήσεων.

Το Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας (ΓΜΤ) ιδρύθηκε το 2022 για να υποστηρίξει την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων και των νέων γνώσεων που αναπτύσσονται στο Ινστιτούτο Υπολογιστών και Επικοινωνιών (ICCS). Με στόχο να προωθήσει τον κοινωνικό αντίκτυπο της έρευνάς μας, το Γραφείο λειτουργεί σήμερα ως ο ζωτικός σύνδεσμος μεταξύ του ερευνητικού ιδρύματος και της κοινότητας και προσφέρειμια σειρά υπηρεσιών που διευκολύνουν την ανταλλαγή γνώσεων, τεχνολογίας, τεχνογνωσίας, δεξιοτήτων και εμπειρογνωμοσύνης. Βασική μας δραστηριότητα είναι ο εντοπισμός γνώσεων και τεχνολογιών στο ICCS με εμπορικό δυναμικό. Βοηθάμε τους ερευνητές στην προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, στην ανάπτυξη στρατηγικής μάρκετινγκ και στην εμπορική αξιοποίηση των ερευνητικών τους αποτελεσμάτων.

Υπηρεσίες TTO

Διευκόλυνση της πορείας από την εφεύρεση στην αγορά

Με αποστολή την προώθηση της ανάπτυξης και της μεταφοράς γνώσεων που δημιουργούν αποτελεσματικές λύσεις για την κάλυψη των αναγκών της κοινωνίας, το ΤΤΤ αναλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων για την υποστήριξη αμοιβαία επωφελών συνεργασιών μεταξύ πανεπιστημίων, επιχειρήσεων και του δημόσιου τομέα, κυρίως όσον αφορά τη μεταφορά πνευματικής ιδιοκτησίας (ΠΕ), εμπειρογνωμοσύνης, βέλτιστων πρακτικών, μάθησης, τεχνογνωσίας και δεξιοτήτων από τα πανεπιστήμια στον εμπορικό και δημόσιο τομέα.

Δραστηριότητες και Υπηρεσίες με στόχο:

  • Ανάδειξη των καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών που προκύπτουν στην κοινότητα ICCS

  • Υποστήριξη των ερευνητών του ICCS στη διαδικασία αξιοποίησης των ερευνητικών αποτελεσμάτων (συμβάσεις, συμφωνίες μεταφοράς υλικού, κατοχύρωση πατεντών και αδειοδότηση ερευνητικών αποτελεσμάτων κ.λπ.)

  • Υποστήριξη της ίδρυσης και λειτουργίας των spin-offs

  • Εποπτεύει τις ερευνητικές πολιτικές και διαδικασίες που σχετίζονται με την αδειοδότηση πνευματικής ιδιοκτησίας, τη μεταφορά γνώσης, τη συνεργασία ακαδημαϊκών και βιομηχανικών φορέων.

  • Ενημέρωση και εκπαίδευση της ευρύτερης κοινότητας σε θέματα που αφορούν τη μεταφορά τεχνολογίας, την επιχειρηματικότητα και την πνευματική ιδιοκτησία, τις δυνατότητες συνεργασίας και χρηματοδότησης.

  • Αξιολόγηση του εμπορικού ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση της γνώσης των τεχνολογιών και των ερευνητικών αποτελεσμάτων που παράγονται στο πλαίσιο του ICCS

  • Παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στους ερευνητές,  καθοδήγηση και συμβουλές σε θέματα που αφορούν την εμπορική εκμετάλλευση, τα επιχειρηματικά μοντέλα και

  • Υποστήριξη στη διαδικασία ίδρυσης και ανάπτυξης νεοφυών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων έντασης τεχνολογίας (θερμοκοιτίδες), καθώς και υποστήριξη στη διαδικασία ένταξης των επιχειρήσεων αυτών στο Εθνικό Μητρώο Νέων Επιχειρήσεων της ομώνυμης Ανώνυμης Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης (Α.Ε.).

  • Οικοδόμηση και διατήρηση των εξωτερικών σχέσεων της κοινότητας, υποστήριξη των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ανταλλαγή πληροφοριών. Χαρτογράφηση του παραγωγικού τομέα (βιομηχανία και ΜΜΕ) και προσδιορισμός της τεχνολογικής ζήτησης και των αναγκών.

  • Προώθηση και ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και των πρακτικών μεταφοράς γνώσεων

Όλα τα σχετικά αρχεία είναι προς το παρόν στα ελληνικά. Πρόσβαση στην έκδοση PDF:

 

  1. Στόχοι και αντίκτυπος του TTO | ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ, ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΠΙΣΕΥ: ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΕΠΙΡΟΗ 
  2. Πολιτική και νομικό πλαίσιο για τη διαχείριση του ανταγωνισμού | ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ 
  3. Σχεδιασμός & Δομή του TTO | ΣΧΕΔΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ 
  4. Πολιτική και Διαδικασίες ΤΤΟ | ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΤΟ 
  5. Πολιτική και κατευθυντήριες γραμμές για τη διαχείριση της πνευματικής ιδιοκτησίας | ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ 
  6. Οργανωτική δομή του ΤΤΟ | ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ 
  7. Policy for Research Results Exploitation and Spin-offs establishment | ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΕΧΝΟΒΛΑΣΤΩΝ

Στοιχεία επικοινωνίας

Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνίας & Υπολογιστών “ICCS”
Ηρώων Πολυτεχνείου 9, Ζωγράφου, 15773
+30.2107723847
ghgfhginfo@iccs.gr
Δευτέρα – Παρασκευή: 8:00 π.μ. – 04:00 μ.μ.
 

Για συμμετοχή στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες, παρακαλούμε επικοινωνήστε με:

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:……
 

Για λεπτομέρειες και αιτήματα σχετικά με την ίδρυση spin-off, παρακαλούμε επικοινωνήστε με: