Είναι δυνατόν ένα φορτηγό να διασχίσει τα πολυσύχναστα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας χωρίς καμία ενέργεια από τον οδηγό ή την ανάγκη να σταματήσει; Σήμερα, οι Έλληνες και Τούρκοι εταίροι του έργου 5G-MOBIX θα επιδείξουν ακριβώς αυτό, πείθοντας το κοινό ότι η συνδεδεμένη και αυτοματοποιημένη κινητικότητα (CAM) δεν είναι κάποιο μελλοντικό σενάριο, αλλά συμβαίνει ήδη, ακόμη και υπό δύσκολες συνθήκες, όπως η διέλευση από σκληρά χερσαία σύνορα.
Οι περιπτώσεις χρήσης της συνδεδεμένης αυτοματοποιημένης κινητικότητας (CAM) συνοδεύονται από απαιτητικές ανάγκες συνδεσιμότητας. Η τεχνολογία 5G αναπτύσσεται τη σωστή στιγμή για να καλύψει αυτές τις απαιτήσεις – τουλάχιστον στα μητροπολιτικά κέντρα. Ωστόσο, σε αγροτικές περιοχές ή κατά μήκος αυτοκινητοδρόμων που διασχίζουν σύνορα, η ανάπτυξη προχωρά πιο αργά λόγω της χαμηλής πυκνότητας πληθυσμού και συνεπώς των χαμηλότερων κινήτρων για εμπορικές επενδύσεις από τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας (MNOs).
Η κοινοπραξία του έργου 5G-MOBIX, που συγκεντρώνει 58 εταίρους από 13 χώρες, συμπεριλαμβανομένων χωρών της ΕΕ, της Τουρκίας, της Κίνας και της Νότιας Κορέας, έχει αναπτύξει και αξιολογήσει λειτουργίες αυτοματοποιημένων οχημάτων χρησιμοποιώντας τεχνολογικές καινοτομίες 5G κατά μήκος δύο διασυνοριακών διαδρόμων και αρκετών αστικών δοκιμαστικών τοποθεσιών. Ένας από αυτούς είναι ο διασυνοριακός διάδρομος Ελλάδας-Τουρκίας. Βρίσκεται στα νοτιοανατολικά σύνορα της Ευρώπης, μεταξύ των Κήπων Ελλάδας και των Ιψάλων Τουρκίας, και παρέχει ένα στρατηγικό γεωπολιτικό περιβάλλον, ένα ιδανικό πεδίο δοκιμών για τη λειτουργία σεναρίων χρήσης CAM σε ένα σκληρό σύνορο της ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια της επίδειξης, οι εταίροι της δοκιμαστικής τοποθεσίας Ελλάδας-Τουρκίας θα παρουσιάσουν διάφορα σενάρια χρήσης και θα αναδείξουν τον αντίκτυπο των δοκιμασμένων λύσεων που στοχεύουν στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτής της δυναμικής διαδρομής στα σύνορα. Πιο συγκεκριμένα, οι επιδείξεις θα δείξουν πώς μπορεί να μειωθεί η βαριά εμπορική κίνηση στην περιοχή των συνόρων – που προκαλείται από τις μεγάλες ουρές φορτηγών – μέσω της εφαρμογής συστημάτων platooning, αυτοματοποιημένης δρομολόγησης φορτηγών και υποβοηθούμενης διέλευσης συνόρων.
Αυτές οι δοκιμές πεδίου προσφέρουν πολύτιμες γνώσεις σχετικά με τα οφέλη του 5G στο πλαίσιο της CAM. Διάφορα πρωτόκολλα, σενάρια και δυνατότητες 5G δοκιμάστηκαν υπό συνθήκες κανονικής κυκλοφορίας οχημάτων, κάλυψης δικτύου και ζήτησης υπηρεσιών, λαμβάνοντας υπόψη και τις ιδιαίτερες νομικές, επιχειρηματικές και κοινωνικές πτυχές κάθε τοποθεσίας. Η απόδοσή τους αξιολογείται με βάση τις προκλήσεις που αφορούν τα διασυνοριακά θέματα της τηλεπικοινωνιακής υποδομής, την ασφάλεια εφαρμογών, την ιδιωτικότητα και τα κανονιστικά ζητήματα.
«Η κίνηση CAM, ειδικά η εμπορική διασυνοριακή κίνηση μεγάλων αποστάσεων, είναι θεμελιώδης για τη λειτουργία της οικονομίας και της κοινωνίας και δεν περιορίζεται σε μεμονωμένες χώρες», αναφέρει ο Coen Bresser, Senior Manager Innovation & Deployment στην ERTICO-ITS Europe και συντονιστής του έργου 5G-MOBIX. «Η επίτευξη απρόσκοπτων διασυνοριακών διελεύσεων είναι το κλειδί για την επιτυχία της CAM. Μόνο λύνοντας το υπάρχον κενό στην κάλυψη μπορούμε να αξιοποιήσουμε πλήρως τα οφέλη της CAM και, με την αναδυόμενη ανάπτυξη του 5G, έχουμε μια μοναδική ευκαιρία να το πετύχουμε».
Σχετικά με το 5G-MOBIX (5G για συνεργατική και συνδεδεμένη αυτοματοποιημένη κινητικότητα σε διασυνοριακούς διαδρόμους)
Η δράση καινοτομίας 5G-MOBIX, που χρηματοδοτείται από την ΕΕ (2018-2022), δοκιμάζει λειτουργίες αυτοματοποιημένων οχημάτων μέσω δικτύων 5G σε δύο διασυνοριακούς διαδρόμους στην Ελλάδα-Τουρκία και Ισπανία-Πορτογαλία, καθώς και σε έξι τοπικές, κυρίως αστικές, τοποθεσίες δοκιμών στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, τη Φινλανδία, την Κίνα και τη Νότια Κορέα. Οι τοποθεσίες δοκιμών προσφέρουν συμπληρωματικές γνώσεις στα διασυνοριακά ζητήματα που δοκιμάζονται στους διαδρόμους. Οι δοκιμές αφορούν πέντε καθορισμένες κατηγορίες χρήσεων για τη Συνδεδεμένη και Αυτοματοποιημένη Κινητικότητα (CCAM): Προηγμένη Οδήγηση, Platooning, Εκτεταμένοι Αισθητήρες, Απομακρυσμένη Οδήγηση και Υποστήριξη Ποιότητας Υπηρεσίας Οχημάτων. Αυτές οι δοκιμές επιτρέπουν την αξιολόγηση των πλεονεκτημάτων και των προκλήσεων της παροχής υπηρεσιών CCAM με δυνατότητες 5G σε διασυνοριακές συνθήκες, καθώς και την πραγματοποίηση εκτιμήσεων αντικτύπου και αναλύσεων κόστους/οφέλους για την ανάπτυξη διαδρόμων 5G.
Ο διασυνοριακός διάδρομος Ελλάδας-Τουρκίας περιλαμβάνει οκτώ εταίρους από τη σύμπραξη 5G-MOBIX. Τα δίκτυα 5G παρέχονται από την ERICSSON Ελλάδας και την ERICSSON Τουρκίας, ενώ η COSMOTE και η Turkcell παρέχουν υπάρχουσα υποδομή και δίκτυα για την κάλυψη αυτού του διαδρόμου. Ο τουρκικός κατασκευαστής οχημάτων Ford Otosan παρέχει τα δύο φορτηγά F-MAX για την υλοποίηση των προκαθορισμένων σεναρίων χρήσης. Η ερευνητική ομάδα του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Συστημάτων Επικοινωνίας και Υπολογιστών του ΕΜΠ (Ομάδα I-SENSE/ΕΠΙΣΕΥ) συνεισφέρει στις δοκιμές με την εφαρμογή CAM “See-what-I-see”, η οποία επιτρέπει την ανταλλαγή ζωντανής ροής βίντεο μεταξύ των οχημάτων μιας αυτοκινητοπομπής φορτηγών, ενώ ταυτόχρονα συντονίζει τις αξιολογήσεις των δοκιμών. Οι προγραμματιστές On Board Units (OBU) WINGS και IMEC προσφέρουν την τεχνογνωσία και τις λύσεις τους, υποστηρίζοντας τις δοκιμές.