Βραβείο Αειφορίας Παγκόσμιου Λιμένα 2020 στο έργο Green and Connected Ports (Green C Ports)

Βραβείο Αειφορίας Παγκόσμιου Λιμένα 2020 της Διεθνούς Ένωσης Λιμένων (International Association of Ports and Harbors, IAPH), στην κατηγορία της «Ανθεκτικής Υποδομής», απονεμήθηκε στο έργο Green and Connected Ports, στο οποίο συμμετέχει η ομάδα του ΕΠΙΣΕΥ, ISenseGroup.

Η τελετή απονομής, που αρχικά σχεδιαζόταν να πραγματοποιηθεί στην Αμβέρσα τον περασμένο Μάρτιο, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Διάσκεψης του IAPH για τα λιμάνια 2020, και στη συνέχεια ακυρώθηκε εξαιτίας των ραγδαίων εξελίξεων για τον COVID-19, πραγματοποιήθηκε online στις 24 Ιουνίου, με τη συμμετοχή λιμενικών αρχών από όλο τον κόσμο αλλά και εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το έργο Green C Ports αναμένεται να προωθήσει τη δημιουργία μιας περιβαλλοντικής πλατφόρμας, που με τη χρήση αισθητήρων και τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης θα μπορεί να επεξεργάζεται μεγάλους όγκους δεδομένων, συνεισφέροντας στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των λιμενικών επιχειρήσεων στις πόλεις που δραστηριοποιούνται, στην παρακολούθηση των εκπομπών από λιμάνια και πλοία και στη βελτιστοποίηση της περιβαλλοντικής απόδοσης των λιμενικών λειτουργιών σε 5 βασικούς λιμένες του Δικτύου ΤΕΝ-Τ Core Network, και συγκεκριμένα στον Πειραιά, τη Βενετία, το Wilhemshaven, το Bremerhaven και τη Βαλένθια.

Ο Διευθυντής του INEA (European Commission), Dirk Beckers, δήλωσε: «Με κάνει πολύ περήφανο, που ένα έργο το οποίο υποστηρίζεται από το Μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη» (Connecting Europe Facility ECF) αναγνωρίζεται για την αριστεία του και έχει επιλεγεί για να λάβει ένα τόσο σημαντικό βραβείο. Η βιωσιμότητα των μεταφορών είναι μία από τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η INEA θα συνεχίσει να υποστηρίζει έργα με αυτόν τον στόχο στο μέλλον για να εξασφαλίσει τη μετάβαση προς έναν τομέα μεταφορών μηδενικών εκπομπών ».

Επιπλέον, το μήνυμα από τον Patrick Verhoeven, Διευθύνοντα Σύμβουλο της IAPH, προς τον νικητή ήταν: «Θέσατε τον πήχη για την εφαρμογή στην πράξη των Στόχων Αειφόρου Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών στα λιμάνια. Ελπίζουμε ότι πολλά άλλα λιμάνια στον κόσμο θα εμπνευστούν από τις πρωτοβουλίες σας. Εκ μέρους όλων μας στο IAPH και στο World Ports Sustainability Program: θερμούς χαιρετισμούς, να προσέχετε και ελπίζουμε να γιορτάσουμε τις επιτυχίες σας στο μέλλον. ”

Το έργο αποκομίζει τα οφέλη της κοινής προσπάθειας από ολόκληρη την κοινοπραξία και με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην οικοδόμηση ενός πολύ καινοτόμου έργου προς την υποστήριξη της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας των λιμένων.

Μάθετε περισσότερα για το GreenCPorts