Στη Μνήμη του Σπύρου Τζαφέστα

Με βαθιά θλίψη τα στελέχη του ΕΠΙΣΕΥ, αλλά και η ερευνητική και ακαδημαϊκή κοινότητα της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, αποχαιρετούν σήμερα τον Ομότιμο καθηγητή Αυτομάτου Ελέγχου και Ρομποτικής, Σπυρίδων Τζαφέστα.

Ο Σπύρος Τζαφέστας διετέλεσε Διευθυντής του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ΕΠΙΣΕΥ ΕΜΠ, από το 1999 έως το 2009.

Κατά τη διάρκεια της πολυετούς ακαδημαϊκής του θητείας, ήταν υπεύθυνος της ερευνητικής ομάδας Υπολογιστικού Αυτομάτου Ελέγχου και Αυτοματισμού στο Κ.Π.Ε. (ΕΚΕΦΕ) Δημόκριτος – Τμήμα Υπολογιστών (1969-73), ενώ από το 1973 έως το 1985 ήταν καθηγητής Συστημάτων Αυτομάτου Ελέγχου και Διευθυντής του Εργαστηρίου Σ.Α.Ε του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών. Από το 1985 έως το 2006 υπηρέτησε ως καθηγητής Αυτομάτου Ελέγχου και Ρομποτικής της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ και Διευθυντής του Εργαστηρίου Ρομποτικής και Αυτοματισμού (1985-2006). Από το 2006 ήταν Ομότιμος Καθηγητής του ΕΜΠ και τον Μάρτιο του 2019 το ΔΣ του ΕΠΙΣΕΥ τον ανακήρυξε Ομότιμο Ερευνητή του ΕΠΙΣΕΥ.

Ο Σπύρος Τζαφέστας έλαβε το Πτυχίο Φυσικής (1963) και το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα/Ενδεικτικό Ραδιοηλεκτρολογίας (1964) από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ακολούθως έλαβε το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα (DIC) Ηλεκτρολόγου Μηχανικoύ από το Imperial College London (1966), το Μάστερ Μηχανικού/M.Sc. (Eng.) Αυτομάτου Ελέγχου από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (1967) και το Ph.D. Συστημάτων και Ελέγχου από το Πανεπιστήμιο Southampton (1969).

Σε αναγνώριση της τεράστιας προσφοράς του στον Ακαδημαϊκό και Ερευνητικό χώρο, το ΔΣ του ΕΠΙΣΕΥ καθιερώνει δυο ετήσια ΒΡΑΒΕΙΑ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ σε έναν νέο Ερευνητή του ΕΠΙΣΕΥ και έναν φοιτητή που αποφοιτά από τη ΣΗΜΜΥ – ΕΜΠ, προς τιμήν του εκλιπόντος, με βάση καθαρά ακαδημαϊκά κριτήρια.

Αθήνα, 17/04/2019