Ίδρυση του πρώτου Τεχνοβλαστού PhosPrint ΙΚΕ στον τομέα της εκτύπωσης βιοϋλικών

Η εταιρεία αποτελεί τον πρώτο Τεχνοβλαστό (Spin-off) του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Επικοινωνιών & Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΠΙΣΕΥ-ΕΜΠ)

Το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΠΙΣΕΥ-ΕΜΠ), ανακοινώνει την ίδρυση της PhosPrint ΙΚΕ, μιας καινοτόμου εταιρείας στον τομέα της εκτύπωσης βιοϋλικών με τεχνολογία λέιζερ.

Η εταιρεία αποτελεί τον πρώτο τεχνοβλαστό (Spin-off) για το ΕΠΙΣΕΥ- ΕΜΠ, και στοχεύει να κατακτήσει ηγετική θέση στην παγκόσμια αγορά της βιοεκτύπωσης βιοϋλικών.  Ανάμεσα στις κύριες τεχνικές  βιο-εκτύπωσης, το λέϊζερ επιτυγχάνει το μέγιστο βαθμό ακρίβειας και χωρικής διακριτικής ικανότητας στις εκτυπωμένες δομές, προσφέροντας συγκριτικό πλεονέκτημα στην εκτύπωση των βιοϋλικών.

Κύριο προϊόν της PHOSPRINT ΙΚΕ είναι ένα σύστημα εκτύπωσης λέιζερ για την υψηλής χωρικής, διακριτικής ικανότητας εκτύπωση βιομορίων και κυττάρων.  Ο εκτυπωτής που σχεδίασε και δημιούργησε η PHOSPRINT IKE είναι μοναδικός, καθώς είναι ο πρώτος φορητός βιο-εκτυπωτής με λέιζερ. Εκτός από την δραστηριοποίηση στον τομέα των πωλήσεων συστημάτων εκτύπωσης λέιζερ,  η PHOSPRINT θα επιδιώξει περαιτέρω δυνατότητες ανάπτυξης με την παραγωγή προϊόντων τρισδιάστατης εκτύπωσης και την παροχή άδειας χρήσης της τεχνολογίας σε βιο-αντιδραστήρια και κύτταρα.

Η τεχνολογία της εκτύπωσης βιοϋλικών με τη χρήση διπλής δέσμης λέιζερ αναπτύχθηκε, αποκλειστικά, από την ερευνητική ομάδα Μικροκατεργασίας Yλικών και Διατάξεων με Λέιζερ (ΜΥΔΛ), της οποίας προΐσταται η συνεργαζόμενη ερευνήτρια του ΕΠΙΣΕΥ, Καθηγήτρια της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Ιωάννα Ζεργιώτη. Τα ερευνητικά αποτελέσματα της συγκεκριμένης τεχνολογίας, προέρχονται από τα χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ερευνητικά προγράμματα BIOFOS (2013 – 2016) και BIOCDx (2015-2018), τα οποία εκτελέσθηκαν από το ΕΠΙΣΕΥ.

Βάσει του επιχειρηματικού του σχεδιασμού ο τεχνοβλαστός PHOSPRINT ΙΚΕ θα προσφέρει τα εξής προϊόντα και υπηρεσίες:

 1. Ανάπτυξη προϊόντων συστημάτων εκτύπωσης με λέιζερ, με τις εξής προδιαγραφές:

Οικονομικός και συμπαγής ημι-αυτονομος επιτραπέζιος βιο-εκτυτωτής λέιζερ για ταχεία και ακριβή εναπόθεση κυττάρων και βιομορίων.

Το σύστημα θα περιλαμβάνει τα πλέον σύγχρονα εξαρτήματα οπτικής και μικρομηχανικής και θα στηρίζεται στην τεχνική Laser Induced Forward Transfer (LIFT).

 1. Παροχή υπηρεσιών υψηλής τεχνολογίας για την ενεργοποίηση υποστρωμάτων βιοαισθητήρων και διατάξεων
 • Εκτύπωση βιολογικών υλικών με λέϊζερ
 • Επιλεκτική εκτύπωση σε αισθητήρες για βιο-χημικές εφαρμογές
 • Φωτο-ενεργοποίηση βιολογικών υλικών
 • Εκτύπωση κυττάρων για εφαρμογές μηχανικής του ιστού

Οι λύσεις που θα παρέχει η PhosPrint ΙΚΕΚ θα στοχεύουν σε:

 • Ερευνητικά ινστιτούτα και ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης
 • Εταιρείες Βιοτεχνολογίας
 • Εταιρείες Καλλυντικών
 • Φαρμακευτικές εταιρείες
 • Εταιρείες με προσανατολισμό στην επιλεκτική και προσθετική εκτύπωση
 • Εταιρείες παροχής χημικών και βιολογικών αντιδραστηρίων

Σε δήλωσή της η Kαθηγήτρια κ. Ιωάννα Ζεργιώτη, Επιστημονική Υπεύθυνη κι συν-ιδρύτρια της PhosPrint ΙΚΕ, ανέφερε: «Στόχος μας είναι να μπορούμε να κάνουμε την εφαρμοσμένη έρευνα, καινοτομία και την καινοτομία, καινοτομικό προϊόν»

Η ερευνητική ομάδα ΜΥΛΔ του ΕΠΙΣΕΥ, έχει βραβευθεί με το δεύτερο βραβείο στην κατηγορία Καινοτομία του Διαγωνισμού «Η Ελλάδα Καινοτομεί» για την έξυπνη τεχνική εκτύπωσης λειτουργικών υλικών και μικροδιατάξεων με Laser το 2016.

Το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ):

Το ΕΠΙΣΕΥ αποτελεί έναν αυτόνομο, αυτοχρηματοδοτούμενο ερευνητικό φορέα, με εξαιρετικές επιδόσεις σε Ελληνικό κι Ευρωπαϊκό επίπεδο. Θεσμικά είναι συνδεδεμένο με τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών (ΣΗΜΜΥ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Μέσα από ένα πλήθος ερευνητικών εργαστηρίων και ομάδων που διαθέτει, διεξάγει εδώ και 30 χρόνια, υψηλής ποιότητας έρευνα στους τομείς των επικοινωνιών και των συστημάτων υπολογιστών με ένα ευρύτατο φάσμα εφαρμογών όπως η Δορυφορική και Ασύρματη Επικοινωνία, Νευρωνικά Δίκτυα, Μηχανική Λογισμικού και Υλικού, Τηλεματική και Εφαρμογές Πολυμέσων, Εφαρμογές Μεταφοράς, Ρομποτικής, Βιοϊατρικής Μηχανικής, Πηγών Ανανεώσιμης Ενέργειας κ.α. Η έρευνα που διεξάγεται, υποστηρίζεται από καθηγητές της ΣΗΜΜΥ, στοχεύοντας πάντα στην τεχνολογία αιχμής. Το ΕΠΙΣΕΥ συνεργαζόμενο με πάνω από 500 έμπειρους ερευνητές αλλά και νέους επιστήμονες, αποτελεί ένα τεχνολογικό οικοσύστημα, που στηρίζει σταθερά την τεχνολογική ανάπτυξη στη χώρα, μέσω των ερευνητικών αποτελεσμάτων που αδιαλείπτως παράγει, έχοντας καταστεί ένα από τα πιο δραστήρια ερευνητικά ινστιτούτα στην Ευρώπη κι έχοντας αξιολογηθεί, σταθερά, μεταξύ των πλέον αξιόλογων ερευνητικών φορέων στην Ελλάδα.